Biologisch katoen vs normaal katoen

Biologisch katoen

Biologisch katoen vs normaal katoen.

Iedereen wordt steeds bewuster van het feit waar zijn of haar kleding vandaan komt. Nu is het fijn dat we er met z’n allen bewuster van worden, alleen blijkt er nog steeds veel onduidelijkheid te bestaan over bijvoorbeeld biologische kleding of niet? Duurzame kleding of niet? en wellicht nog wel de belangrijkste vraag van allemaal. Waarom is het dan beter om te gaan voor de duurzame optie in plaats van de niet duurzame?

We zochten uit wat het verschil is tussen biologische katoen vs normaal katoen! Om even te beginnen bij normaal katoen? Is het zo slecht? Já.

Bij normaal katoen worden heel veel chemicaliën gebruikt. Van zware metalen, ammoniak tot siliconenwas en aardolieproducten. Geen prettig idee natuurlijk als je die kleding daarna aantrekt en in contact laat komen met je blote huid.

Naast dat je shirt wordt gereinigd met chemicaliën, wordt de bodem met dan wel ander, dan wel dezelfde chemicaliën bestrooid. Wat uitermate verschrikkelijk is voor de bodem, want die wordt uitgeput, maar ook het grondwater en de lucht. Al met al niet goed dus.

Wellicht nog wel het aller ergste is dat wij de lokale bevolking opzadelen met onze chemicaliën. Het bodemwater wordt zodanig vervuild dat de mensen in die landen niet kunnen worden voorzien van gezuiverd drinkwater. En zadelen wij ze op met een soort radioactieve omgeving, waar de kinderen dan weer in spelen. Ronduit belachelijk.

Biologisch katoen vs normaal katoen

Wat is nu dan beter?

Gelukkig is er biologisch katoen. Dat nog steeds slechts 1% van de totale, wereldwijde katoenproductie beslaat. ‘Biologisch’ betekent dat het is verkregen op natuurlijke wijze, vanaf het eerste zaadje dat de grond in gaat tot het eind product, van een t-shirt, pantalon of jou favoriete hoodie.

Ook worden de velden op een natuurlijke wijze bemest (dus geen kunstmest), schade aan gewassen wordt tegengewerkt met plaag bestrijdende insecten en geen chemicaliën dus! Onkruid wordt gewied met de hand of een traktor. En geen genetisch gemodificeerde planten worden gebruikt.

Het is eigenlijk dus een methode die al eeuwen oud is en al jaren super werkt en ook nog eens de duurzaamste optie tot nu toe. Never changing a winning team zullen we maar zeggen.

Conclusie biologisch katoen vs normaal katoen? Ga voor de biologische optie, want die heeft het al eeuwen bewezen als duurzaamste optie en put ook nog eens de aarde het minst uit.